Cum iti afecteaza avansul si lichidarea salariul lunar

Intrarea într-un nou loc de muncă vine întotdeauna cu o serie de întrebări legate de condițiile de angajare, printre care și modalitatea de plată a salariului. Un aspect care poate crea confuzii este plata salariului în două etape: avansul și lichidarea. Acest sistem, deși nu este o cerință legală, este adesea adoptat de multe companii pentru a facilita gestionarea fluxurilor financiare.

Un punct de confuzie frecvent întâlnit este legat de momentul primirii primei părți din salariu, adică avansul. În special, angajații noi sunt adesea nesiguri când și cum vor primi această parte din salariu, în special dacă sunt angajați la mijlocul unei luni, cum ar fi cazul angajării în ianuarie.

Detalii privind salariul și metoda de calcul

Când vine vorba de calculul salariului pentru un angajat nou, precum în cazul începerii activității în luna ianuarie, procedura este destul de clară. Salariul lunar convenit, să zicem 1500 RON, se împarte la numărul total de zile lucrătoare din acea lună, pentru a stabili cât se câștigă pe zi. Apoi, se înmulțește acest câștig zilnic cu numărul de zile lucrătoare efectiv prestate de angajat în luna respectivă. Acesta este modul corect de a calcula cât ar trebui să primească angajatul pentru timpul său de muncă în acea perioadă parțială.

Plata salariului se face retroactiv, ceea ce înseamnă că munca realizată într-o lună este remunerată în luna următoare. Multe companii aleg să împartă acest salariu în două părți: avansul și lichidarea. De obicei, avansul este un procent stabilit de companie, adesea 50%, și se acordă în jurul datei de 25 a lunii, acoperind aproximativ prima jumătate a lunii de muncă. Restul, adică lichidarea, se plătește în jurul datei de 10 a lunii următoare, după ce toate zilele de muncă din luna respectivă au fost complet evaluate.

Acest sistem de plata în două etape permite companiilor să gestioneze mai eficient fluxurile de numerar și, în același timp, le oferă angajaților o imagine mai clară asupra modului în care sunt remunerați pentru munca lor. Deși procentul de avans poate varia de la un angajator la altul, important este că totalul plătit la sfârșitul perioadei de calcul trebuie să reflecte suma totală cuvenită pentru munca efectuată.

Legalitatea și aplicabilitatea sistemului de avans și lichidare

Practicarea împărțirii salariului în avans și lichidare este complet legală și nu încalcă nicio regulă stabilită de legile muncii din România. Această metodă este aleasă de companii pentru a optimiza gestionarea financiară, permițând o mai bună planificare a cheltuielilor și veniturilor. Este esențial de înțeles că, deși sistemul de avans și lichidare nu este impus prin lege, aplicarea lui trebuie să respecte totalitatea drepturilor angajaților, conform Codului Muncii.

Un aspect cheie este că, indiferent de frecvența plăților efectuate de angajator (fie că este vorba de două ori pe lună sau alt interval), suma totală primită de angajat la sfârșitul perioadei de salarizare trebuie să fie identică cu suma pe care acesta ar trebui să o primească pentru munca depusă. Astfel, nu sunt permise deduceri sau ajustări care să ducă la o plată finală mai mică decât cea cuvenită. De aceea, este important ca angajații să verifice întotdeauna dacă suma primită corespunde cu orele lucrate, iar în caz de discrepanțe, să aducă acest lucru la cunoștința angajatorului.

De asemenea, pentru a evita orice confuzii sau neînțelegeri, este recomandabil ca angajatorii să ofere clarificări detaliate angajaților despre cum funcționează sistemul de avans și lichidare în cadrul organizației. Informarea corectă și la timp poate preveni situațiile în care angajații se simt nesiguri cu privire la drepturile lor salariale și contribuie la crearea unui mediu de lucru transparent și de încredere.

Calculul avansului și lichidării

Calculul avansului și al lichidării este un proces care necesită atenție la detalii pentru a asigura că fiecare angajat primește suma corectă. Avansul, care reprezintă o parte din salariul lunar, este de obicei calculat pentru munca prestată în prima jumătate a lunii și se acordă pe la data de 25. Aceasta înseamnă că, dacă un angajat începe să lucreze de la începutul lunii, avansul pe care îl va primi va acoperi zilele lucrate până în momentul emiterii avansului.

Lichidarea, pe de altă parte, se face pentru restul lunii și este plătită pe data de 10 a lunii următoare. Acesta include corectarea oricăror diferențe care au apărut la calculul avansului. De exemplu, dacă un angajat a lucrat ore suplimentare care nu au fost estimate în avans sau a avut absențe neașteptate, acestea vor fi ajustate și reflectate în suma primită la lichidare. Astfel, se garantează că plata finală reflectă cu exactitate munca efectuată în luna respectivă.

Este important ca angajații să verifice detaliile din fluturașul de salariu și să se asigure că orele lucrate, orele suplimentare și absențele sunt corect înregistrate. Orice neconcordanță ar trebui adusă la cunoștința departamentului de resurse umane cât mai curând posibil, pentru a evita întârzieri sau erori în plățile viitoare. Acest proces de verificare contribuie la transparența și corectitudinea întregului sistem de plată, beneficiind atât angajatul cât și angajatorul.

Beneficiile transparenței în plata salariilor

Înțelegerea sistemului de avans și lichidare este esențială pentru orice angajat, mai ales în contextul unui nou loc de muncă. Este important ca angajații să fie conștienți de cum și când vor fi plătiți, pentru a putea planifica corespunzător aspectele financiare personale. De asemenea, angajatorii trebuie să asigure transparență și să ofere explicații clare pentru a evita confuziile și pentru a menține un mediu de lucru armonios și productiv.

Prin urmare, atât angajatorii cât și angajații beneficiază de pe urma unei înțelegeri detaliate a modului în care sunt structurate și efectuate plățile, contribuind la o colaborare eficientă și la o satisfacție mutuală în cadrul profesional.